100% zekerheid van continue ondersteuning met een geboorte doula

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 10:53

100% zekerheid

In Nederland mag jij als zwangere zelf beslissen waar je gaat bevallen. Thuis, in een Geboortecentrum, poli-klinisch in het ziekenhuis of als je ‘medisch’ bent, in het ziekenhuis onder begeleiding van een klinisch verloskundige en/of gynaecoloog.

 

Een verloskundige van de praktijk waar jij je hebt ingeschreven aan het begin van je zwangerschap, zal er tijdens de uitdrijvingsfase (als jouw baby geboren wordt) bij zijn om jouw te ondersteunen. Een vk komt bij een thuisbevalling aan het begin langs en vertrekt dan weer, om later, als de bevalling vordert en richting de laatste fase gaat, terug te komen.

Dit betekent dat jij en je partner een groot deel van de tijd tijdens de ontsluitingsfase alleen zullen zijn. Vind je dit nou een spannend idee omdat het jouw eerste kindje is, of weet je van je vorige bevalling dat je graag continue ondersteunt wilt worden, dan kan ik jullie als geboorte doula tijdens de gehele bevalling bijstaan!

 

Als je zwanger bent van een tweeling, heb je een ‘medische zwangerschap’ en beval je, volgens het protocol, in het ziekenhuis.

Dat jij in het ziekenhuis bevalt, omdat je zwanger bent van een tweeling, betekent niet dat er 100% van de tijd dat jij aan het bevallen bent een verpleegkundige, een klinisch verloskundige of de gynaecoloog naast jou staat om jou te ondersteunen tijdens de ontsluitingsfase. 

Dit is niet omdat ze dat niet willen, zeker niet, maar omdat er nog meer zwangere zijn die op dat moment aan het baren zijn. Ze hebben het dus super druk en hebben er simpelweg geen tijd voor om iedere zwangere én de geboortepartner de gehele bevalling te ondersteunen.

And that’s where I come in!

 

Als de baby’s (vaginaal) geboren worden, tijdens de uitdrijvingsfase, zal de kamer juist helemaal vol staan! Dan zijn waarschijnlijk aanwezig: 1 gynaecoloog, 1 of 2 klinisch verloskundige, 2 verpleegkundige en evt een kinderarts en co-assistenten.

100% zekerheid van continue mentale en fysieke ondersteuning tijdens jouw bevalling. Dat is wat ik jou als geboorte doula biedt!


Wat betekent 100% continuïteit?

Dat je er zeker van kunt zijn dat ík jou ondersteun tijdens de bevalling. Dat ik naast je bed zal staan. Of voor je. Of achter je. 

Als je op de geboortebal zit. Op de baarkruk. Of als je in bad zit, of onder de douche staat. Ik zal er voor je zijn!

 

Het is bewezen dat continue ondersteuning door een vertrouwd persoon een positieve invloed heeft op het verloop van de bevalling. De zwangere (én de partner) voelt zich gesteund en gezien en kan in zichzelf keren om haar ‘inner monkey’ het werk te laten doen! Een fijne, veilige, donkere omgeving zullen we creëren in de ziekenhuiskamer.

Jouw inner monkey heeft die veilige omgeving namelijk nodig om naar buiten te komen!


En 100% mentale ondersteuning?

Dat ik je tijdens jouw bevalling, zal supporten, als je het bijvoorbeeld even niet meer weet. Als het je even teveel wordt. Als je denkt dat je het niet meer aan kunt.

Dat ik jou focuspunt kan zijn. Of zoals mijn lieve vriendin het omschreef tijdens haar baring begin van dit jaar:

 

‘Ze was echt mijn anker tijdens de bevalling.’

 

Wat houd 100% fysieke ondersteuning in?

Dat ik je help herinneren aan de verschillende houdingen die je kunt aannemen. Ook als je 3 ctg banden om je buik hebt of aan allerlei andere draden vast zit. Dat ik je zal masseren en tegendruk zal geven bij bijvoorbeeld rugweeën.

Deze technieken zullen we ook doornemen tijdens de voorbereidende gesprekken, zodat je geboortepartner deze technieken ook kan inzetten!

 

Liefs, Marijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.