Gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap!


Het moment dat je nietsvermoedend de eerste echo liet maken bij de verloskundigenpraktijk werd een hele happening, want er bleken niet 1 maar 2 kloppende hartjes te zien…Hoe was jouw reactie? En die van je partner? 


Een medische zwangerschap

Je bent blij dat je in verwachting bent van twee baby’s, maar misschien maak je je ook zorgen, want een tweelingzwangerschap is fysiek zwaarder en kan erg stressvol zijn. Deze tweelingzwangerschap is anders dan een eenlingzwangerschap omdat je meteen door je verloskundige wordt doorverwezen naar het ziekenhuis en ‘medisch’ wordt.

 

Waarschijnlijk was het een ongelofelijke verassing deze tweelingzwangerschap? Of misschien had je al verwacht dat je zwanger kon zijn van een tweeling omdat er in jouw familie tweelingen voorkomen? Mijn oudere zus heeft ook een twee-eiige tweeling en haar zwangerschap was een flinke rocky road. Twee jaar later bleek ik ook zwanger van een tweeling. Dus door mijn eigen tweelingzwangerschap en de geboorte van Oliver en Nova, nu 4 jaar geleden en de ervaringen van mijn zus, ben ik doula geworden. 

 

De begeleiding in het ziekenhuis was prima, de vele echo’s en de controles waren voornamelijk gericht op de baby’s en niet op mijn fysieke en mentale gesteldheid. Ik voelde mij eenzaam en een buitenstaander, eigenlijk wilde ik gewoon zwanger zijn en behandeld worden zoals alle andere zwangere die ‘maar’ 1 baby in hun buik droegen.

 

Ook kon ik weinig positieve informatie vinden over tweelingen of tweelingzwangerschappen. De informatie die ik las stond bol van de risico’s en dat helpt niet als je op zoek bent naar positieve support. Want daar had ik juist behoefte aan! Naast allerlei fysieke klachten voelde ik mij namelijk ook heel vrouwelijk, krachtig en trots! Trots dat er 2 baby’s in mijn buik groeiden!

Illustratie van een vrouw, zwanger van een tweeling en in spiegelbeeld met haar nieuwgeboren tweeling

‘Wat ik miste in het ziekenhuis tijdens mijn medische tweelingzwangerschap, kon ik bij Marijn vinden.’

Rieta, juni ‘21


De Tweeling Doula

Als ik toen had geweten dat er doula’s bestonden, had ik er zeker 1 ingeschakeld. Een doula met tweelingervaring, die mij en mijn partner emotioneel had kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap, de geboorte en de kraamweek. Dat zij ons tijdens de zwangerschap had geïnformeerd, geïnspireerd en handvatten had gegeven om ons voor te bereiden op de komst van 2 kleine baby’s. En dat zij ons kon helpen tijdens de kraamtijd en postpartum periode met haar ervaring.

 

Want tweelingen worden vaak een paar weken eerder geboren dan eenlingen, en de zorg voor kleine (premature) baby’s kan als zeer intensief en stressvol worden ervaren. Ook dan is het fijn om te weten dat er hulp is, iemand met ervaring die praktische tips kan geven en jullie emotioneel kan ondersteunen. Misschien wil je je hart luchten tijdens de kraamperiode omdat het zorgen voor 2 kleine baby’s zo intens zwaar is? Of misschien is de geboorte anders verlopen dan je had gehoopt en heb je daar nu bepaalde gevoelens bij? Ik ben er dan om jullie te ondersteunen door middel van gesprekken en massage.

Als extra service fotografeer ik de bevalling voor jullie. Voor de verwerking van deze intensieve periode is het fijn om foto’s te hebben, die je later helpen herinneren. Geboortefotografie zit dus standaard in het pakket wat ik bied.

 

Laten we ook een moment nemen om stil te staan om samen deze tweelingzwangerschap en de kraamperiode te vieren!

Hoe bijzonder het leven is, dat je nu 2 baby’s hebt, die elkaar al zo goed kennen, omdat ze tegelijkertijd in jouw buik zijn ontstaan en gegroeid. Ze hebben daardoor een band die alleen meerlingen met elkaar hebben!

Zwart-wit foto van ouders met hun pasgeboren tweeling in het ziekenhuis

Rieta & Jip tijdens het gouden uur na de geboorte van hun tweeling, juni 2021


Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen rondom de zwangerschap en geboorte van Oliver & Nova is De Tweeling Doula ontstaan!


Herken je je in mijn verhaal? Heb je interesse in emotionele ondersteuning van een ervaringsdeskundige tijdens je tweelingzwangerschap en de geboorte van je kindjes? I’m here!