Support | Educate | Empower


Wat is een doula eigenlijk?

Een doula is een geschoolde en ervaren geboortepartner die jou en je partner emotionele en fysieke ondersteuning geeft tijdens de zwangerschap en de bevalling.

 

Als doula bied ik support door middel van het geven van steun en informatie tijdens de zwangerschap, emotionele en fysieke ondersteuning tijdens de geboorte en in de periode na de geboorte, de postpartum periode.
Daarnaast kan ik je voorlichten over de protocollen bij bijvoorbeeld een tweelingbevalling of medische bevalling. Ik raad je ook aan om je in te lezen over zwangerschap en bevallen, om podcasts te luisteren en op zoek te gaan naar positieve verhalen rondom zwangerschap en geboorte. Tijdens het 2e gesprek ontvang je van mij een goodiebag met een mooi boek over het moederschap.

 

Mijn doula opleiding heb ik met veel plezier gevolgd bij Inbloei doula opleiding te Rotterdam. Sinds de zomer van 2022 ben ik verbonden aan deze opleiding als mentor van toekomstige doula’s!

De opleiding wordt erkend door de beroepsvereniging van doula’s in Nederland, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Ik ben lid van deze beroepsvereniging, van Het Doula Collectief Amsterdam Noord en van De Doula Tribe, hierdoor heb ik een groot netwerk van back-up doula’s mocht ik door omstandigheden verhinderd zijn.

Illustratie van een doula die een zwangere vrouw masseert

‘I think that only a doula can give this support to you as they fully understand what is happening, what is about to happen, and what you are experiencing.’

Inga, mei ‘21


Elke doula heeft zo haar eigen persoonlijke ‘features’. Als tweelingmoeder zijnde weet ik hoe het is om een medische zwangerschap te doorlopen, ik ken jouw angsten en weet waarover jij verdrietig kan zijn.

Daarnaast houd ik ontzettend van fotograferen en weet uit eigen ervaring hoe helend geboortefotografie kan werken. Daarom zit geboortefotografie standaard in mijn pakket als service, en is het mogelijk om tijdens de zwangerschap en om in de postpartum periode een extra fotosessie in te plannen!


En wat doet een doula dan?

Een doula geeft tijdens de zwangerschap emotionele ondersteuning door middel van voorbereidende gesprekken. Tijdens deze gesprekken gaan we de diepte in. We bespreken hoe je je voelt en of er eventuele zorgen of angsten zijn. Daarnaast bespreken we jullie wensen. Waar wil je bevallen, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis? Ook als je een medische zwangerschap hebt, kun je nog steeds wensen hebben, zoals bevallen in een bevalbad. Samen stellen we deze wensenlijst op, inclusief emotioneel support plan, zodat je deze kunt overleggen met je verloskundige of gynaecoloog.

 

Onderdeel van mijn doula pakket is een beknopte zwangerschapscursus. Je krijgt informatie over de fysiologie van de baring, de hormonen die de bevalling positief en negatief beïnvloeden, natuurlijke en medische pijnstilling, protocollen etc. Ook licht ik jullie in over hoe je de regie kunt houden tijdens jouw bevalling.

 

Het is prettig als jouw partner (of als je alleenstaand bent jouw eventuele extra geboortepartner) ook bij een aantal gesprekken aanwezig is, zodat diegene ook weet wat er speelt. En misschien heeft je partner ook bepaalde vragen, zorgen of angsten die we kunnen bespreken, zodat ik ook weet hoe ik jouw partner kan ondersteunen tijdens de bevalling.

Wat zijn de voordelen van een doula?

Het voordeel van een doula is dat we elkaar hebben leren kennen tijdens de 3 voorbereidende gesprekken. Ik ken jouw verhaal, jouw karakter, jouw eventuele zorgen en angsten. We hebben besproken hoe ik jou en jouw partner het beste emotioneel en fysiek kan ondersteunen. 

 

Er is een onderzoek gedaan naar de gevolgen van continue ondersteuning door middel van een doula.

Vrouwen die continue begeleiding krijgen van een doula, hebben volgens dit onderzoek:

  • gemiddeld een kortere bevallingsduur
  • vaker een spontane bevalling
  • minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang)
  • minder kans op een keizersnede
  • minder kans op bijstimulatie (weeën-opwekkers zoals kunstmatige oxytocine)
  • minder behoefte aan pijnbestrijding
  • een grotere mate van tevredenheid over de baring

Als je geïnteresseerd bent in dit onderzoek, raad ik je aan om de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s te raadplegen. 


Tijdens de geboorte geef ik continue emotionele ondersteuning door middel van mijn aanwezigheid, door geruststelling en aanmoediging. En ik geef fysieke ondersteuning, door middel van massage, tegendruk en ik herinner je aan de verschillende houdingen die aangenomen kunnen worden tijdens de baring.


Hoe is de samenwerking tussen mijn verloskundige en mijn doula?

Tijdens het geboorteproces werken de partner, de verloskundige en de doula met elkaar samen om de zwangere vrouw zo goed mogelijk te ondersteunen. De verloskundige kan niet continu aanwezig zijn, omdat zij ook voor andere barende vrouwen medisch verantwoordelijk is. Dit geldt voor een thuisgeboorte maar ook voor een geboorte in het ziekenhuis. Tijdens de persfase is de verloskundige wel continue aanwezig om je te begeleiden. Maar je weet niet van tevoren welke verloskundige dienst heeft als de geboorte zich aandient. Als doula blijf ik bij jullie gedurende het hele geboorteproces. Ik kom je ondersteunen vanaf het moment dat jij daar behoefte aan hebt, als de weeën elkaar regelmatig opvolgen, zo rond de 3 à 4 minuten en de verloskundige je ‘in partu’ heeft verklaard. Dit betekent dat de bevalling officieel is begonnen.

 

Een verloskundige heeft een medische opleiding genoten en is medisch verantwoordelijk tijdens en na de geboorte voor de moeder en de baby. Bij een meerlingzwangerschap in het ziekenhuis zijn de klinisch verloskundige en de gynaecoloog medisch verantwoordelijk.

 

Als doula zijnde weet ik hoe het fysieke proces van een baring verloopt. Ik heb kennis over de diverse geboortefases en van de hormonen die spelen bij het geboorteproces, maar als doula ben ik opgeleid tot emotionele ondersteuner. Ik heb geen medische opleiding genoten en ik ben dus niet verantwoordelijk voor de medische zorg. Omdat ik als doula niet medisch verantwoordelijk ben, kan ik mij dan ook volledig richten op de emotionele en fysieke ondersteuning voor en tijdens de geboorte. En kan ik de geboorte voor jullie fotograferen!